When the Hobbit Strikes it Rich

If you’re like me, you’ll have thought this weekend about how a hobbit like Bilbo Baggins might have been living if he didn’t spare a single luxurious amenity on his dwelling in the Shire…

Or, more likely, you didn’t have visons of a high-rollin’ hobbit after you saw the blockbuster this weekend. But, since I mentioned it, I bet you’re at least a little curious now.

Well, our curious minds can rest easy. It turns out, that in Vals, Switzerland there is already just the house you might be envisioning. A beautiful underground home that barely effects the picturesque hillside landscape. Thanks to Christian Müller, and the architects of SeArch, this underground house exemplifies the perfect blend of luxury and the feeling that you’re still “out there” in the hills.

What’s most surprising is the amount of natural light that enters the inside of the dwelling. You wouldn’t expect that when you first think of an underground home, right? Along with the ambiance that the light provides during the day, the space also includes all typical amenities such as a full kitchen, dining area, guest room, entertainment areas and underground pathways that lead from room to room. Even though many of the walls and counter spaces are concrete, the interior still seems to provide enough sophisticated vibes that easily  can make you forget that you’re underground. To me, this really shows that if you’ve got access to the talent and resources to design something different, you should go for it. It really is amazing to see how these architects brought together such an idea that has very limited visual disruption on an already gorgeous area located in the Alps. Oh, and best yet, since it is underground, the designers were able to nearly eliminate the need for heating or cooling in the winter and summer months. That way the green can stay in Bilbo’s wallet, or wherever he may keep his valuables…


Images: Inhabitat