Lavish Chapel in the Arizona Desert

The ‘Lighthouse for the Dutchman’ is a project designed by Urban Playground proposed for the chapel at the entry of the Los Dutchman State Park in Phoenix, Arizona. Architects designed the structure through a rearrangement of an embryological, mathematical reference known as ‘Shrek’s Surface.” Spatial varieties are derived as a way to alter the combined experiences of both the spiritual and natural environment in the Arizona desert. Located at the base of the Superstition Mountains, guests can enjoy spectacular views and remoteness of the landscape; a perfect, secluded environment for contemplation and self reflection.

The double-layered chapel space is surrounded by a continuous hallway at the perimeter which expands inward at each corner. The glazing above the chapel dome, supported by a gridiron steel frame, has a series of operable roof hatches for natural ventilation and cooling.

[nggallery id=21]