Handel Architects Redesign The Boston Conservatory

The Boston Conservatory, a small institution for dance, music and theater students has outgrown its current facilities on The Fenway. After contacting Handel Architects for master planning and programming studies, they moved forward with “The Hemenway Project.” Handle has designed a new 15,000 sq. ft. addition for the campus as well as extensive renovation of the existing performance facility. Designed to evoke the drama of theater while remaining an open school environment, the renovation of the conservatory commands quite the presence. The project serves as the point of intersection for the school’s major disciplines for The Boston Conservatory. With 38,000 sq. ft. of new and renovated space, the architects created four large-volume studios on four levels and reconfigured the theater; improving backstage areas, constructing a new orchestra pit, ADA accessibility, additional bathrooms and a dramatic front lobby. Renovation of rehearsal studios and production spaces included new rigging, audio and lighting systems. While the theater received updated motorized rigging, orchestra pit infill platforming, theatrical lighting and audio-video systems. A new street level lobby connects the existing lobby space to a new grand stairwell that leads patrons to the second floor auditorium. The Hemenway Project will greatly improve the interaction between the conservatory and the community while providing students with a central, state-of-the-art place to gather, practice and perform.

[slideshow id=2]